Benvinguts a les Colònies amb la Salle Sant Martí!

Us oferim aquest bloc on podreu trobar propostes de colònies, jornades i convivències. Podreu veure exemples de com treballem. I sobretot trobareu il·lusió per fer de les vostres colònies un espai enriquidor, motivador i divertit. Els programes que hi ha aquí són el resultat de les demandes de les diferents escoles que han treballat amb nosaltres. I aquests ja s'han incorporat a les activitats habituals que qualsevol escola pot demanar. Sapigueu que el més interessant de fer les colònies amb nosaltres és que els vostres desitjos es poden fer realitat. Doneu-nos idees del que voleu treballar i tindreu unes colònies fetes a mida i amalgamades amb un fil conductor.

VISCA LES COLÒNIES!

dimarts, 24 d’abril de 2012

Convivències de valors


La nostra societat cada cop més ens demana un treball complementari en la formació dels alumnes. Hi ha tota una sèrie de valors com la solidaritat, l'autoestima, l'esforç, la cohesió de grup, la creativitat, la sinceritat, la pau... que us proposem de treballar-los en el marc d'unes convivències d'un sol dia. També els podeu convertir en una estada de més d'un dia on podem compaginar-ho amb  activitats de lleure on els objectius dels jocs estan relacionats amb els valors que es tractarien.

EXEMPLE DE COM TREBALLEM LES CONVIVÈNCIES D'UN DIA.

En una ocasió una escola ens va sol·licitar de realitzar unes convivències d'un dia per a nois i noies de la ESO relacionades amb l'Autoestima. Va ser tot un repte molt motivador.Aquest valor anava lligat amb el lema del seu curs escolar. La petició ens demanava una olla barrejada de diferents conceptes com la pròpia paraula autoestima, el jo, els altres, el grup i una petita reflexió amb caire cristià.

Per arribar a la realització d'aquesta convivència  els nois i noies els va tocar preparar petites tasques des de l'escola que un cop al Casal La Salle prenien tot un sentit reflexiu. Un cop passada la convivència els nois i noies amb els seus tutors acabaven de treballar el valor tot fent que la convivència no és convertís en un "bolet" enmig del curs.


Aquest treball constava de quatre sessions. Una de prèvia a les conviències (1h), l'altre eren les mateixes convivències (1matí i tarda), la tercera sessió era just acabada la convivència (1) i la quarta i última que es feia a l'escola a final de curs (1h).

OBJECTIUS DE LA CONVIVÈNCIA
  • Conèixer el significat de la paraula “autoestima”.
  • Fer un anàlisis de l’autoestima en el meu jo.
  • Valorar els altres per tal de reforçar l’autoestima d’un mateix
  • El grup com a mitjà per potenciar l’autoestima
  • Fomentar el diàleg dins del grup.  Parlar i saber escoltar.
  • Construcció del meu jo i l’entorn
  • Reforçar valors i definir-se com a persona
PROGRAMA

Matí: El "JO" amb mi mateix
  Benvinguda al Molí de la Roda
  Joc de coneixença: l’objecte perdut.
  Presentació d’un mateix mitjançant els companys davant el gran grup a     
  partir d’un objecte demanat prèviament.
  L’Autoestima en el cinema: visió i anàlisis.
  Visualització d’uns fragments de pel·lícules (uns 25 min en total), amb la   
  posterior reflexió (Valores en el cine. Ed. San Pablo)
  El test de l’Autoestima.
  Respondrem a un test de manera individual sobre l’autoestima.

Tarda: El “Jo” dins el gran grup
  El què m’agrada de tu!
  A partir d'una imatge els companys escriuran aspectes positius de cadascú.
  L’arbre de l’autoconeixement: qualitats i capacitats,  coses positives que  
  fa o sap fer i èxits realitzats.
  Reconeixement d’un mateix a partir d’un treball manual.
  Pregària sobre Jesús i l’autoestima. Tens un e-meil de Jesús.
  En gran grup, una pregària per recollir el treball del dia a partir del salm 130.
  Hora dels adéus.


Cançó que vam utilitzar en la pregària. Aquí la teniu en  castellà però la vam cantar en català.

Ara fa poc ens va arribar a les nostres mans el "COR AMB COR. Cançons per a la pregària i la festa". Dins d'aquesta recollida del grup lasal·lià 70x7 hi ha una cançó que també es podria utilitzar en aquest treball de l'autoestima que es diu "Creiem en Pare Déu".Si voleu més informació sobre convivències d'un dia o que treballem junts altres valors només cal que us poseu en contacte amb nosaltres. 

VISCA  LES   COLÒNIES!

BIBLIOGRAFIA:
COR AMB COR. Cançons per a la pregària i la festa. Ed Clret i Germans de les Escoles Cristianes, La Salle Catalunya. Bcn, 2011.
VALORES DE CINE. Autoestima, perseverància i desprendimiento. Ed. San Pablo. Madrid, 2007.