Benvinguts a les Colònies amb la Salle Sant Martí!

Us oferim aquest bloc on podreu trobar propostes de colònies, jornades i convivències. Podreu veure exemples de com treballem. I sobretot trobareu il·lusió per fer de les vostres colònies un espai enriquidor, motivador i divertit. Els programes que hi ha aquí són el resultat de les demandes de les diferents escoles que han treballat amb nosaltres. I aquests ja s'han incorporat a les activitats habituals que qualsevol escola pot demanar. Sapigueu que el més interessant de fer les colònies amb nosaltres és que els vostres desitjos es poden fer realitat. Doneu-nos idees del que voleu treballar i tindreu unes colònies fetes a mida i amalgamades amb un fil conductor.

VISCA LES COLÒNIES!

dijous, 19 d’abril del 2012

Els tallers de Natura amb la brúixola de la rialla i la lupa de l'observació. -primària, ESO i BAT-

La Casa de Colònies del Molí de la Roda compta amb un entorn privilegiat. La Casa està situada a la vora de la Riera Gran del Riu Anoia i explica la llegenda que molt a prop de la Casa i neix el Riu Anoia. Aquest entorn humit i alhora boscós fa que sigui un indret fantàstic per tractar temes de natura molt diversos.

Aquestes activitats les fem conjuntament amb una petita excursió i els grups acostumen a agafar fins un màxim de tres tallers per fer-los durant tot un matí. Només cal que porteu sabates còmodes per caminar, gorra i una motxilla amb una carpeta, llapis i colors i finalment no us deixeu a casa la brúixola del passar-ho bé, la lupa de l'observació i els prismàtics per veure les merles, les aloses o les orenetes.  

Amb aquests tallers els nois i noies fan  un pas més cap a la conscienciació ambiental i ho fan tot resolent problemes on la solució rau en l'observació i la deducció. 

Ulls ben oberts per veure la petjada del porc senglar i 
amb una mica de sort també podrem trobar els pèls enganxats ens els arbres!


LLISTAT DELS DIFERENTS TALLERS QUE OFERIM

Com canvien les coses -primària-
L'entorn del Molí de la Roda està dibuixa de camps de blat i ordi, pistes forestals, boscos, cases velles, a l'horitzó hi tenim parcs eòlics i les muntanyes de Montserrat. Amb els nois i les noies caldrà que observin les modificacions del paisatge al llarg dels temps i què em de fer per conservar-lo. 

Vistes del Casal amb la transformació del paisatge: molins, camps de conreu, població, línies elèctriques...
  
Encaixant els arbres -infantil-
Pels voltants del Molí de la Roda hi ha molts tipus d'arbres. Mitjançant un joc descobrirem les diferents formes que tenen les copes dels arbres. De cada arbre en sortirà un dibuix geomètric que el podrem classificar,
 
Concert musical al bosc -primària-
El bosc és ple de sons i en especial d'ocells. Els ocells que hi ha en l'entorn del Molí de la Roda són els que podem trobar en molts indrets de Catalunya. Mitjançant el joc podrem veure i escoltar el cantar de l'alosa, la cadernera, el gafarró...I si estem en silenci potser els podrem observar directament de la natura. S'amaguen en els arbres, als marges dels camins o entre els conreus. 
Verdum
 
L’empremta dels arbres -primària CI-
Els voltants del Molí de la Roda són rics en arbres. Farem una tria entre els arbres de la ribera i els arbres del bosc i n'extraurem l'empremta de cada escorça i ho recopilarem en un àlbum propi. 
 
L’herbolari del Molí -primària-
Tot fent una passejada pels camins immediats del Molí de la Roda anirem recollint fulles de terra i cada ú farà la seva pròpia collita. Un cop tornem prepararem les fulles amb etiquetes a fi de que a l'escola quan les fulles estiguin seques les pogueu posar en l'herbolari del Molí. 

Mireu quins arbres! -primària CI i CM-
Passejant pels boscos del Molí de la Roda veurem les parts que té un arbre i coneixerem els més habituals de la zona. Sent ben observadors també deduirem les diferències dels arbres del bosc mediterrani amb els arbres de ribera. 
Entorn del Molí de la Roda i del Casal La Salle Sant Martí

 On tens el Nord 1 -primària CI i CM-
 Abans de començar a caminar veurem què és un mapa topogràfic i aprendrem a distingir les  parts més importants  i ens iniciarem en la seva lectura. 

On tens el Nord 2 -primària CM, CS I ESO-
Abans de començar a caminar veurem què és un mapa topogràfic i aprendrem a distingir les  parts més importants  i ens iniciarem en la seva lectura.  Entre tots farem una brúixola casolana i la farem servir per orientar-nos. 

 Excursió d'Orientació -primària, secundària, batxillerat - 
Un cop vistes les característiques principals de la lectura del mapa topogràfic farem grups i començarem una excursió on per avançar pel camí caldrà que trobem les balisses marcades en el planell. Depenent de l'edat del grup podran anar acompanyats dels monitors o sols. Aquesta activitat com més professors/acompanyats hi hagi és més divertida i per tant si els professors/acompanyants participen activament es pot fer l'excursió amb més dificultats pels més grans.

Indicació del camí dins la Finca del Casal La Salle Sant Martí

Plantes medicinals del Molí de la Roda -primària, secundària-
Les plantes medicinals al llarg dels temps han tingut infinites utilitats. Veurem algunes plantes molt comunes. Coneixerem les diferents maneres de preparar-les i n'experimentarem amb alguna.

Rastres, petjades i senyals - primària, secundària-
Passejant pel bosc i amb els ulls ben oberts ens fixarem amb els possibles rastres, petjades i senyals que fan els animals. Els rastres que anem trobant els posarem en bossetes de plàstic i els observarem i classificarem.  

Toll d'aigua i fang amb restes del porc senglar dins la Finca del Casal La Salle Sant Martí


VISCA  LES   COLÒNIES!